İç mekânlarımızda sürdürülebilirliği sağlamak için malzeme seçimi, mekânların doğru yerleşimi ve iklim koşullarının önemi oldukça fazladır.
Sürdürülebilirlik kelime anlamı ile “Üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının daimi kılınabilmesidir.” olarak tanımlanıyor. Küresel ısınma, çevre kirliliği ve benzeri sorunlarla iç içe olduğumuz bu yüzyılda, sürdürülebilirlik konusunda farkındalığın her geçen yıl artması ile yapılar ve mekanlar bir dönüşüm yoluna girmiştir.
Malzeme ve sürdürülebilirlik konusunda biz iç mimar ve mimarlara büyük görev düşmektedir. Tasarımların başlangıcından malzeme seçimine kadar olan süreçte binaların çevresel etkinliğine değinerek mekanın yükünü azaltmak bizlere düşmüş oluyor. Mekan hem fonksiyonel, hem estetik hem de sürdürülebilir olabilir. Peki iç mimari projelerde sürdürülebilirliği hangi şekillerde görüyoruz?
Enerji, su tasarrufu ve malzeme seçiminde çevre dostu ve yerel malzemeler kullanmak iç mekânlarda doğru seçimlerle mümkündür. Hava sirkülasyonu, doğru güneş açıları dikkate alınarak tasarlanan binalarda klima ve ışıklandırma gibi enerji kullanımının azalması açısından önemlidir. İklim şartları tasarım sürecine ortaktır. Bol yağışlı az güneş alan bölgelerde güneş ışınlarından en etkili şekilde kullanılacak mekanlar tasarlanmalıdır.
Herhangi bir tasarımda seçilen malzemenin üretim, işleme, nakliye, bakım gibi tüm çevresel etkileri de düşünülmelidir. Geri dönüştürülebilir, yenilenir malzemelere odaklanmak gerekmektedir. Doğadan faydalanarak elde ettiğimiz malzemeler yok olursa tekrar elde edemeyecek olduğumuzdan çok kıymetliler. Geri dönüştürülmüş kereste, bakır, doğal taş ilk akla gelenler. Bu malzemeleri bulmak zor değil. Mermer banyo ve mutfaklar, endüstriyel aydınlatmalar için eski bakır borular kullanılabilir, muazzam bir tik ağacı parçasından orta sehpa olarak tasarlanabilir. Eski mobilyalar yenilenerek bambaşka bir şekilde hayat bulabilir.
Sürdürülebilir malzemelerin bir diğer ortak özelliği ise karbon salımı düşük olmasıdır. Sürdürülebilir malzeme hem üresel ısınma açısında fayda sağlar hem de ürün çevresindeki hava kalitesini arttırarak kullanıcının sağlık standartlarını da yükseltmiş olur.
Yaşadığımız doğa koşullarını doğru analiz etmek ve gereksiz zarardan kaçınmak sürdürülebilirliği sağlamak için tasarımcıların sürdürülebilirliğe yapabileceği katkılardandır.
İç Mimar Hazen Altındeğer